Alpo Rusi

Suomen tulisi tukea Kreikkaa myös plutokratian hillitsemiseksi

Yhteisvaluutta euro on kiistatta yksi Euroopan yhdentymisen suuria saavutuksia. Pitkälle Ranskan aloitteesta 1990-luvulla synnytetyssä eurossa oli silti karkeita valuvikoja, joiden seurauksena vuonna 2008 alkanut finanssikriisi muodostui uhkaksi koko euron olemassaololle. Niille, joille Euroopan unioni on ”pimeyden ydin”, kaikki unionin vaikeudet tarjoavat poliittista pääomaa. Suomessa on varsin merkittävä EU-vastainen ”oppositio”, jonka tärkein poliittinen voima, perussuomalaiset, nousi hallitusvastuuseen 2015. Tästä eteenpäin Suomen poliittista historiaa kirjoitetaan jossain määrin uudella tavalla. Ensimmäinen luku uutta historiaa  alkaa 11.7.2015 kun Suomi erottuu Euroopan medioissa maaksi, jonka tavoitteena on erottaa Kreikka eurosta, kuten vaikkapa Bild am Sonntag asiasta aamulla 12.7. kertoo. Mutta voiko 17% prosentin puolue ratkaista Suomen EU-linjan, puhumattakaan erottaa yhden maan eurosta? Luonnollisestikaan ei voi.   

Kreikassa hallitusvaltaan aiemmin talvella noussut vasemmistolainen puolue on Kreikan kriisin seuraus. Siinä suhteessa Tsiprasin hallitus ei edusta populismia, että sen ”aivot” muodostuvat joukosta taloustieteilijöitä. Valtiovarainministerin tehtävästä eronnut Yanis Varoufakis on monessa yliopistossa Atlantin kummallakin puolella arvostettu taloustieteilijä. Hän yllätti etenkin Saksan neuvottelijat nostamalla pöydälle kriisin isompia kuvia, kuten neo-liberalismin ja plutokratian. Neo-liberalismilla tarkoitetaan  ”markkinafundamentalismia”, jonka mukaan markkinat korjaavat virheensä itse. Mitä tehokkaammat markkinat. sitä parempi taloudellinen tulos. Microsoftin leikkaukset  voivat olla uusi mahdollisuus, mutta myös heijastelevat tehokkaan markkinatalouden nurjaa puolta. 


Varoufakis kysyi useaan otteeseen neuvoteluissa, uskooko kukaan, että Kreikka voi selviytyä veloistaan ilman helpotuksia. Kreikan velka on 317 mrd euroa mikä on 177 prosenttia Kreikan kansantuotteesta, kun se on Japanin kohdalla 245 prosenttia. Lähteiden mukaan etenkin IMF:n pääjohtajalla, entisellä korporaatiojuristilla Christine Lagardella oli vaikeuksia antaa suoraa vastausta. Tämä oli ymmärrettävää, koska IMF:n asiantuntijat olivat antaneet kieltävän vastauksen, mikä tuli julki viime torstaina. Kreikkaa on yritetty saada mukaan sopimusjärjestelyyn, jonka pitävyyteen eivät parhaatkaan asiantuntijat enää uskoneet. Varoufakis pystyi näin puhtaasti taloustieteen lähtökohdista osoittamaan usein, miten EU tarjosi Kreikalle lääkkeitä, joiden seurauksena potilas tuskin parani. 

Onko Kreikan kriisin ratkaisua haettaessa mahdollista avata  kriisin taustalla olevia arvoasettamuksia. Onko ”plutokratia” eurokriisin yksi syy, mihin Varoufakis tavan takaa viittasi hieman eri termejä viljellen?  Plutokratia on eräänlainen länsimaisen demokratian syöpä, joka erottuu usein talouslaman, etenkin pörssiromahdusten yhteydessä yhdeksi vaikeuksien selitykseksi. Plutokratian vaaroista varoitti aikanaan jatkuvasti Winston Churchill, joka menetti omaisuutensa pääosan New Yorkin pörssiromahduksessa 1929.  Plutokratia on silti tänään puhtaimmillaan löydettävissä Venäjältä. Neuvostoliiton hajottua maahan ei syntynyt demokratia vaan lähinnä ”plutokratia”. Sveitsiläisen Credite Suisse pankin tutkimusten mukaan runsaat 100 oligarkkia omistaa 35% Venäjän varallisuudesta. Plutokratiassa on kysymys yhteiskunnallisestajärjestelmästä, missä pieni omaisuusmassat omistava eliitti on ottanut  olennaisen poliittisen vallan itselleen hallitsemalla mediaa, voimaministeriöitä ja poliittisia puolueita.”Politics is the best business in Russia” (Politiikka on parasta bisnestä Venäjällä), kuten eräs venäläinen oligarkki asian ilmaisi oikein 1996.

Mutta  plutokratia on ollut  todellakin myös Euroopan ja Yhdysvaltojen vitsaus. Churchill tai Helmut Schmidt hänen jälkeensä eivät olleet  turhaan huolissaan. Miljardööri Donald Trumpin saama merkittävä kannatus republikaanien esivaalin kynnyksellä kielii ongelmasta, joka sävyttää Yhdysvaltojen alkanutta vaalitaistelua. Nobel-taloustieteilijä Joseph Stiglitz on vuosia varoittanut  plutokratiasta ja tuloerojen jyrkästä kasvusta Yhdysvalloissa. Erittäin painavan puheenvuoron plutokratiasta Kreikan velkakriisin yhteydessä on kirjoittanut amerikkalainen professori Michael Brenner. Hän varoittaa kohtelemasta Kreikkaa kaltoin, etenkin, kun monet kriisin hoidosta EU:ssa ja IMF:ssä vastuussa olevat Brennerin mukaan ovat taustoiltaan plutokratiaa edustavia teknokraatteja.  He ovat ajaneet verohelpotuksia rikkaille tai toimineet suurten konsernien tai pankkien palveluksessa. Brennerin mukaan Kreikan kriisissä on pelissä enemmän kuin kreikkalaisten kohtalo. ”Kyseessä on yritys korvata Yhdysvaltojen ja Euroopan valistukseen nojautuva yhteiskuntamalli tylyllä plutokratialla”. Vuonna 2008 puhjennut globaali finanssikriisi liittyi olennaisesti holtittomaan lainoittamiseen Yhdysvaltain asuntomarkkinoilla, mikä oli seurausta Yhdysvaltain keskuspankin ohjauskoron pudottamisesta nollaan New Yorkin terrori-iskun jälkeen 2001. Tällä oli vaikutusta  vääristävästi Kreikankin lainanottomahdollisuuksiin. Kriisi levisi myös Eurooppaan, kun kolmasosa maailman riskipääomasta hävisi  Lehman Brothers-investointipankin kaaaduttua syyskuussa 2008.

Brenner korostaa, että  saksalaiset ja monien muiden maiden pankit rahoittivat Kreikan asuntotuotantoa  ja turistikohteita holtittomasti vuosikaudet. Lisäksi amerikkalainen Goldman Sachs -pankki valmisteli konservatiivisenKonstantin Karamanlisin hallitukselle Kreikan talouden tunnusluvuston, jolla todelliset velkaisuustiedot peiteltiin 1999 /2000 maan hakiessa euron jäsenyyttä. Plutokratian valta on historiassa ruokkinut ääriliikkeitä, kuten 1920-luvulla Saksassa, 1960-luvulla Kreikassa ja 2000-luvulla Venäjällä. Euroopassa vuonna 2008 alkanut kriisi on vahvistanut  etenkin oikeistopopulismia, mutta voi muuttua neo-fasismiksi, tai neo-kommunismiksi, mistä on merkkejä eri puolilla Eurooppaa. Brenner arvostelee Euroopan sosialidemokraattisia johtajia siitä, että pankit ja suuryritykset ovat voineet ostaa monet heistä puolelleen. Brenner ottaa esimerkkejä. IMF:n pääjohtajana toiminut sosialistipuolueen Dominique Strauss-Kahn vastusti Etelä-Euroopan maiden yrityksiä saada velkahelpotuksia jotta hän saisi itse Ranskan pankkien tuen presidenttiehdokkuudelleen. Todettakoon, että Venäjän presidentti Vladimir Putin toimii vastaavalla tavalla, kun se ostaa entisiä EU-poliitikkoja venäläisyrityksien hallintoneuvostoihin ja konsulteiksi ajamaan venäläisen plutokratian etuja, mistä on tuore tutkimuskirjallisuus antaa päteviä näyttöjä. Olisiko Suomessa mietittävä sekä uusia idänkaupan kytköksiä että Kreikan velkajärjestelyjä myös plutokratian näkökulmasta? 
   
Kreikan velkakriisin yhteydessä Suomi on tukenut Saksan linjaa. Tällä linjauksella on erilainen historiallinen tausta kuin miten Suomen valitseman linjan taustaa voitaisiin ymmärtää. Saksalla on historiallinen pelko inflaatiosta, joka syntyy kun talouteen kehkeytyy kuplia ja hinnat karkaavat. Kun EKP painaa rahaa, markkinoille tulee teoriassa ylikuumenemista, nyt koko euroalueelle, ei vain Saksaan kuten 1920-luvulla. Suomi seuraa Saksaa, mutta perustelee sitä moraalisella periaatteella, että Kreikka on rikkonut lupauksensa. Kun syyyllinen keksitään, ei malteta pysyä asiassa. Kreikkaa syytetään esimerkiksi laiskuudesta, vaikka Kreikassa työtunteja tehdään keskimäärin enemmän kuin Saksassa, mikäli amerikkalaisprofessoria on uskominen. 

Pelissä on  kuitenkin Euroopan turvallisuus ja vakaus. On myös ajateltava mainetta, joka kriisin väistyttyä jää elämään omaa elämäänsä. Suomen hallitus hyväksyi Kreikan euroon liittymisen kesäkuussa 2000 EU:n kokouksissa eikä asiaa esitelty nähtävästi edes eduskunnan suurelle valiokunnalle. Valtiovarainministerien neuvostossa Suomea edusti Sauli Niinistö (kok.) ja Eurooppa-neuvostossa Paavo Lipponen (sd.). Kreikan ongelmaa ei tajuttu, mikä vaikuttaa käsittämättömältä. Suomen on kannettava vastuunsa, kun se kerran oli hyväksymässä Kreikan euroon. Vakausmekanismin hyödyntämiseen ei sitä paitsi tarvita yksimielisyyttä, vaikka sen saavuttaminen on muutoin olennaista. Suomen kannattaa varoa tilannetta, että sen käteen jää ”musta pekka”. Jos Kreikan kriisin hodossa kävisi niin että kompromissi saavutettaisiin, vahinko olisi Suomelle pysyvä, mutta Kreikka olisi pelastettu.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Olisi mukava kuulla, miten korjataan kreikkalaisen yhteiskunnan nämä asiat:

-korruptio
-harmaa talous
-oikeuslaitoksen toiminta

Eihän tämä kello voi kasvaa kokoajan muitten euromaiden kustannuksella
http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/greece

Olen EU:n ja euron kannattaja, mutta ei tämä Kreikan nykyinen touhu voi enää jatkua

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Euro ja EU ovat jo vuosia olleet vakavien ongelmien edessä.

Aivan samoin, kuin Kreikan saama luottamus ja luotto alkaa olla EU:lle ja euroryhmälle ns. ehdollista eli vain näyttöihin perustuvaa, monelle suomalaiselle myös EU:n ja euron (EMU) saama luottamus ja usko systeemin toimintakykyyn on ehdollista ja näyttöihin perustuvaa. €uroahan on harjoiteltu jo 15 vuotta.
Näiden hinta ei voi eikä saisi kaiken järjen mukaan olla avoin tai ääretön: "Whatever it takes."

Tältä kantilta katsoen molemmat ovat onnistuneet syömään luottamustaan ja uskottavuuttaan, kun niitä tarkastellaan sekä talousnumeroin että sosiaalisesti ja poliittisesti - myös geopoliittisesti; etenkin Euroopan maiden välille synnytettyjen erimielisyyksien kannalta.

Siksi EU:n toimet ja euroalueen ongelmat heikosti hoidettuina lisäävät ääriliikkeiden kannatusta eri maissa, niille tyypillisinä ilmiöinä. Tätä hajaannusta voivat jotkut - myös ulkopuoliset valtiot - kuvitella lisäävänsä ja käyttävänsä hyväkseen.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Olin silloin töissä Tilastokeskuksessa kun Suomi liittyi Eurostatiin. Siellä alkoi käydä viraston aktuaareja ja päälliköitä. He puhuivat avoimesti että Kreikka vääristelee tilastoja. Eikö EU ole myös syyllinen kun otti valehtelijan mukaan?

Niko Sillanpää

Minulta menee blogin luettuani ohitse, millä tavalla lisärahojen kaataminen Kreikkaan ja samalla vanhojen velkojen täysin ansaitsematon leikkaaminen tai nollaaminen ja Kreikan pysyminen eurossa toimivat "plutokratian" hillitsijöinä.

Juha Hämäläinen

"Lisäksi amerikkalainen Goldman Sachs -pankki valmisteli konservatiivisenKonstantin Karamanlisin hallitukselle Kreikan talouden tunnusluvuston, jolla todelliset velkaisuustiedot peiteltiin 1999 /2000 maan hakiessa euron jäsenyyttä."

Anteeksi pikkumaisuuteni, mutta vuodesta 1981 on Kreikassa ollut "Papanredou-dynastian" valta-aikaa sosialistisen PASOK-puolueen kautta.

Mainitsemanne Euro-huijaus GS-poikien toimesta tapahtui Simitiksen johtaman PASOK-hallituksen aikana. Papandreou "kolmas" Georgios oli tuossa hallituksessa ulkoministerinä (Hämiö)

Syytämänne Karamanlis tuli valtaan vasta niinkin myöhään, kuin 2004, jolloin Kreikka oli jo Eurossa ja kaatoi hallituksensa 2009, vaikka oli voittanut vuoden 2008 vaalit enemmistöllä.....

Simitis oli PASOK-puolueen "talousmies", joka yritti jo edellisissä "Papanderou-hallitusten" kokoonpanoissa VVM:n virassa säästää Kreikkaa kuntoon, mutta sai lähteä, koska Papandreou "toinen" Andreas halusi "voidella" suosiotaan......

Kiitos
Hämis

EDIT: Linkki erääseen blogiini aiheesta: https://vapaakulkija.wordpress.com/2015/03/20/suur...

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

"Todettakoon, että Venäjän presidentti Vladimir Putin toimii vastaavalla tavalla, kun se ostaa entisiä EU-poliitikkoja venäläisyrityksien hallintoneuvostoihin ja konsulteiksi ajamaan venäläisen plutokratian etuja, mistä on tuore tutkimuskirjallisuus antaa päteviä näyttöjä. Olisiko Suomessa mietittävä sekä uusia idänkaupan kytköksiä että Kreikan velkajärjestelyjä myös plutokratian näkökulmasta?"

---> Nyt täytyy olla kiinnostunut siitä mikä on ylivoimaisesti suurin uhka Suomelle. Kreikka on pelkkä sotkuinen karkkikauppa sen rinnalla mitä Venäjän kattaus meille on. Alpo ja kumppanit täällä ollaan ja apuja kaivataan - tervetuloa ja allekirjoittamaan myös!

http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1981...

Seppo Hildén

"Varoufakis kysyi useaan otteeseen neuvoteluissa, uskooko kukaan, että Kreikka voi selviytyä veloistaan ilman helpotuksia. Kreikan velka on 317 mrd euroa..."

Blogistille ja (Varoufakisille) tiedoksi, että Kreikalla on varallisuutta ja omaisuutta kuitata velkansa niin halutessaan (kultavaranto, saaret, satamat, kauppalaivasto jne) mutta kun Kreikka ei halua, mieluummin ottaa lisää velkaa kun homma näyttää näinkin onnistuvan.

Kreikkalaisten oma keskiverto-omaisuus on korkeampi kun saksalaisten tai suomalaisten. Mitä se kertoo blogistille?

Juha Hämäläinen

HEH Hildén on konfiskaatio-linjalla, kuin paraskin kommunisti! "Saaret ja kauppalaivasto" Meinaatko teurastaa niiden yksityiset omistajat ?????

Seppo Hildén

Kreikalla on maailman suurin kauppalaivasto joka on käytännössä valtion verotuksen ulkopuolella, eli sieltä on otettavissa paljon rahaa jos valtio vaan haluaisi verottaa. Tähän mennessä ei ole halunnut. Kreikan valtio omistaa lukuisia saaria joita voi myydä, samoin kultavarantoja Kreikalta löytyy 112 tonnia.

Kyllähän näillä jo aika kasan miljardeja saisi velkojen maksuun.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #12

Myytävissä olevat saaret on jo myynnissä, mutta ovat vedettömiä luotoja, joita ei halua kukaan, koska Kreikka toimittaa veden :D

Noita laivastoja ei ole halunnut edellisetkään hallitukset verottaa, eikä Brüsselistä saati Berliinistä löydy tähän ongelmaan apuja, koska laivasto on liian tärkeä (muistaakseni 17% koko maailman laivastosta)

Kultaa on jo myyty sinulta salaa, koska muuten ei olisi toiminut näinkään kauan tämä teatteri. Tämä selittää osaltaan kullan hintaa tänä päivänä, vaikka isot pankit sitä manipuloikin sen lisäksi. Kaivosoikeudet on jo myyty vähinten tarjoavalle.....ja kultakaivoksia on Thessalonikin vuorilla, Thrakin Komotinin ympäristössä jne....

Silti ei riitä yli kolmensadan miljardin velkoihin vaikka myisivät jokaisen neitsyen Saudi-Arabiaan ja mummot Suomeen lähihoitajiksi.....

Kreikan kaasufirmoista olen joskus jo kirjoittanut.....jne...

Tässä on isommat kuviot, kuin TavanFinni haluaa tai kykenee käsittämään!

Tuure Nyqvist

Niinpä ja kun: Financial Timesin mukaan Luxemburgin ulkoministeri Jean Asselborn on varoittanut Saksaa muuttamaan kantaansa joustavammaksi.

Kas kummaa, merkittävät veroparasiittivaltiot osallistuvat muiden mukana, vaikka niissä nautitaan ilmeisesti ainakin Euroopan korkeimmista tuloista / sierainpari keinottelemalla ja siipeilemällä muille valtioille kuuluvilla vero€uroilla.

Veroparasiittivaltioiden tulisikin huolehtia kaltaisensa ketkuilija Kreikka jaloilleen muilta kuppaamillaan vero€uroilla.

Veroparasiittivaltiot ja alueet ovatkin suurin kummallisuus. Miten mm. EUssa on mahdollista olla valtioita ja alueita, jotka saavat elää toisten kustannuksella?

Tähän on vain yksi vastaus, myös koko EU on edelleen hyvin korruptoitunut, joten eipä ihme, että asialle ei tehdä mitään.

Ilmeisesti on myös niin, että jos haluat pyrkiä johonkin vähänkin merkittävämpään asemaan julkisella (?) tai yksityisellä (suljetulla ja salatulla) sektorilla, sinun tulee vihkiytyä ja vannoa uskollisuutta luotettavalla tavalla mm. veroparasiiteille ja vastaaville tavaksi tulleille järjestelyille.

On siis kyse globaalista järjestäytyneestä rikollisuudesta, jonka seurauksena mm. Suomen valtio menettää vuosittain jopa enemmän verotuloja, kuin ns. kestävyysvaje vuosittain on.

Veroparasiittivaltioiden ja niiden tarjoamien rikollisten ja veronsa maksavia terrorisoivien veronkiertopalveluiden, sekä kaiken finanssikeinottelun seurauksena menetetään merkittävä osa yhteiskunnan ensisijaisesta tehtävästä, hyvinvoinnin ylläpitämisestä ja edistämisestä.

Arveluttaa myös todella paljon, tekeekö edelleen korruptoitunut EU toisen, edelleen hyvin korruptoituneen USAn kanssa lehmänkauppasopimuksen ison rahan, ((Jo nyt 1% omistaa 0,5 (puolet) kaikesta Telluksemme varallisuudesta)), eduksi.

Mitä tapahtuu tälle saastalle? Putsataanko se kokonaan pois, vai annetaanko sen muhia "mattojensa" alla yhä suuremmaksi tunkioksi, jolle mahtuu sitten kiekumaan vähintäänkin kaikki veroparasiittikukot ja niiden "kanaset" (lue hyödyntäjät) kotkottamaan?

Ja tietenkin olisi mielenkiintoista mm. tietää, minkä verran Veroparasiittivaltiot -kysymystä on käsitelty Financial Timesin sivuilla?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Se on putinistista spammausta kun laittaa copypastattuja kommentteja moneen blogiin. Sama töks töks teksti oli jo Antti Kasvion blogissa. Epäisämaallista.

Juha Hämäläinen

Tiedä häntä mitä FT on Lux-leakin ja Junckerin kikkailuista kirjoittanut, mutta saksalainen media on jonkun jutun tehnyt....ja minä niitä apinoinut.

"EU-komission johtaja Juncker ja EU-presidentti Schulz johtavat sosiaalidemokraateista, liberaaleista ja konservatiiveista koostuvaa koalitiota, joka yrittää estää Luxemburgissa paljastuneen veronkierron tutkintaa. Kansainvälisen journalistijoukon paljastaman verohelpotusten sarjan (1) tutkiminen on jämähtänyt paikalleen edellä mainitun koalition vastuksesta johtuen."

https://vapaakulkija.wordpress.com/2015/05/27/junc...

"EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin paritustoiminta (1) ei aiheuta/tarvitse erityistutkimusta. Tämän päätöksen teki EU-parlamentin ryhmäjohtajat (2) normaalilla EU-demokratialla kysymättä EU-parlamentin jäseniltä. Tällä toiminnalla estettiin se että EU-parlamentin jäsenet olisivat päässeet äänestämään ja koko Euroopalle olisi selvinnyt omien meppiensä mahdollinen myönteinen kanta veronkiertoon."

https://vapaakulkija.wordpress.com/2015/02/06/eu-p...

"Luxemburg-leak on paljastanut lisää dokumentteja, joista käy ilmi, että yritykset kuten Google ja Disney ovat käyttäneet EU-komission johtajan Junckerin avaamaa keittiönovea verokikkailuunsa.

Uusissa asiakirjoissa on paljastettu kaikkiaan 35 uutta yritystä. Sopimukset ovat edellisien tapaisia yhden (1) prosentin takuusopimuksia. Esim. Disneyllä on Luxemburgissa konsernin sisäinen pankki, jonka voittoja verotetaan mainitun prosentin verran. Lisäksi Skype-internettipuheluja tarjoava yritys sai 95% alennuksen veroihinsa vuodesta 2005 alkaen."

https://vapaakulkija.wordpress.com/2014/12/10/lisa...

"Jean-Claude Juncker (1) on parittajista paras. Hänen paritustoiminta (2) ei kenties ollut lakeja vastaan, mutta teki hallaa koko EU-alueelle (3), johon myös Suomi kuuluu. Viimeisten laskelmien mukaan Saksan liittotasavalta on hävinnyt viimeisen kymmenen vuoden aikana 1-2 biljoonaa Euroa tälle Junckerin järjestämälle vero-bordellille. Tämä luku jossa on ykkönen ja kaksitoista nollaa!

Mitä tuon summan katoaminen Junckerin avustaman Luxemburgin kautta maailman tuuliin tarkoittaa tavan saksalaiselle ? Lasketaan asiaa edes sunnilleen, ylimalkaisesti ja keskiarvoittaen.

Saksassa on 42,7 miljoonaa työntekijää joista 30 miljoonaa maksaa osuutensa sosiaalivakuutuksista itse. Lisäksi tulee 4,4 miljoonaa yrittäjä (2011 taso). Näille luvuille perustuu seuraava laskelma.
Vuonna 2013 oli keskitulo Saksassa 31.000 euroa, josta tulisi maksettavaksi 16,1% veroa. Näin päästään 30 miljoonan veronmaksajen (loput saavat tulonsiirtoja) kautta 150 miljardin verotuloihin jokaisen veronmaksajan osuuden ollessa 5000 Euroa."

https://vapaakulkija.wordpress.com/2015/01/23/luxe...

Tässä pintaa......johon tarttua, jos halua riittäisi tässä riemu-unionissa!
Hämis

Olavi Myllymäki

Miten Kreikan ulostaminen eurosta tukee plutokratiaa???

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Olen blogistin kanssa samaa mieltä siitä, että plutokratiaa vastaan käytävä taistelu on äärimmäisen tärkeää toimintaa Kreikassa ja muuallakin. Kreikka on valtio, jossa kansallisomaisuus ja sen avulla muukin vallankäyttö on kaapattu pienelle etuoikeutetulle piirille. Tämä on tyypillistä korruptoituneille valtioille, joita maailmassa kyllä riittää. Sellaisia maita ei vain saisi laskea euroalueen jäseniksi.

Suomen olisi myös oltava tarkkana, jotta venäläinen bisneskulttuuri ei leviäisi meille vaikkapa ydinvoimalatilausten yhteydessä.

EU:n "talousasiantuntijat" olivat sinisilmäisiä viime vuosituhannen lopulla hyväksyessään korruption mädättämän Kreikan €-rahaliittoon. Silloiset poliitikotkin Suomessa ja muualla uskoivat lapsellisesti, että Kreikan kaltaisesta maasta tulisi muutamassa vuodessa Saksan tyylinen talous, kunhan vain saataisiin yhteinen valuutta.

Kreikan talouskriisi vain syveni rahaliiton jäsenenä. Niinpä siis EU järjesti pankkikeplotteijoille korvauksen niiden Kreikka-bisneksissä kokemista tappioista. Lasku pantiin veronmaksajien piikkiin. Tämä oli jo suorastaan törkeä päätös, joka tehtiin joskus 2010.

Tässä sitä nyt ollaan. EU:n virheellistä politiikkaa harjoittaneet "EU-asiantuntijat" istuvat paikoillaan ja poliitikot levittelevät käsiään.

Kärsijöiksi on pantu €-maiden veronmaksajat ja Kreikan vähävaraiset, jotka ovat jo kaikki nämä vuodet joutuneet sietämään korruptiota ja EU:n "talousasiantuntijoiden" tyhmyyttä.

Kun Kreikalle asetetaan vaatimuksia €-alueella pysymisen ehtona, vähävaraisia kansalaisia ei saisi enää kurittaa. Ehtojen pitäisi liittyä korruption kitkemiseen, plutokratian purkamiseen ja oikeusvaltion kehittämiseen.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Otsikko sisältää oikeastaan kaiken oleellisen Kreikan sisäisistä ongelmista.

Se, mitä Suomi voisi tehdä, olisi auttaa Kreikkaa luomaan samanlainen itsehalinnollisten kuntien järjestelmä, kuin mitä Suomessa itsenäisyyden aikana oli (toki se pitäsi palauttaa Suomeenkin): Kunnallinen verotusoikeus, riittävän pienet kunnat ja yleinen kunnallinen toimivalta.

Mutta Suomi tuskin tulee Kreikkaa auttamaan, sillä "eihän sellainen nyt sovi".

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Kreikkalaiset tietävät että rahaa vastaanottaessa sitä ei tulla koskaan takaisin maksamaan.
Olisi epärehellistä politikoilta kutsua rahan antamista lainaksi.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos blogistille. Silmiä avaava kirjoitus. Oikeassa olet Kreikka ei ole ainut, kriisillä on myös monia kriisipisteitä. Niistä voi eskaloitua laajempi kriisi kuin osataan juuri nyt arvioidakaan. http://wallstreetonparade.com/2015/07/banks-closed... Kirjoittajista tuntuu, että ollaan samassa tilanteessa kuin 2008.

Goldman Sachsin sormet ovat olleet Kreikan pelissä mukana. Se on ollut jo kauan tiedossa, mutta siitä ei ole juuri puhuttu. Hyvä, että nostitte esille. http://wallstreetonparade.com/2015/06/goldman-sach... Miksi ei puhuta todellisista Kreikan nöyryyttäjistä?

” Wall Street padded its profits with these deals in order to extort massive bonuses for its executives from its shareholders on the basis that it was “doing God’s work,” when in fact it was catastrophically leveraging up the global economy with secret, off-balance-sheet debt deals. Wall Street then crashed the global economy in 2008 to 2009, just as it had from 1929 to 1932. And the people who structured these deals not only still have their jobs but they’ve received promotions and ever higher compensation while the people of Greece struggle to buy medicine and food.” Heillä, jotka johdattivat meitä kaikkia EU:ssa harhaan on yhä työpaikkansa ja omaisuutensa. Katseet pitäisi kohdistaa siihen sylttytehtaaseen.

Ne joilla menee hyvin, pitävät veroprosentit matalina. Meillä moninkertaiset verot ja niillä kannamme vastuut ja maksamme toistenkin tekemät velat. Jotian olisi tehtävä laajemminkin, ei vain Kreikan osalta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset