Alpo Rusi

Mitä viestejä Putin lähetti?

Lännessä - ja varmaan myös Venäjällä - on ihmetelty, mikä on Venäjän presidentti Vladimir Putinin suunnitelma, kun hän anasti voimakeinoilla Krimin maalis-huhtikuussa 2014. Allekirjoittanut yritti viime syksynä ilmestyneessä teoksessa Etupiirin ote(2014) avata ongelmaa. ”Krimin anastuksen tavoitteena oli Ukrainan irrottaminen lännestä ja hivuttaminen Venäjän geopoliittiseen vaikutusalueeseen”. Venäläinen strategi, Kremliä lähellä oleva tohtori Sergei Karaganov katsoo, että, ”Jos Ukraina olisi vedetty NATO:n jäseneksi, olisi Venäjän strateginen asema muuttunut kestämättömäksi”. Toisin sanoen aseiden käyttö on sallittua, jos Ukrainan kohdalla maa harkitsisi NATO-jäsenyyttä. 

Putin vieraili viikko sitten Italiassa, missä hän antoi haastattelun Corriere della Sera -lehdelleVenäjän presidentin mukaan ”vain sairas” ihminen voisi unissaan ajatella, että Venäjä hyökkäisi  ”tuosta vain” NATO:n kimppuun. Tätä lausuntoa voisi tulkita jopa rauhanviestiksi, mutta kuten usein diplomatiassa, ”piru on piilossa yksityiskohdissa”. Putinin lausunnossa on muotoilu ”tuosta vain”, mikä tarkoitaa, että NATO:n kimppuun käyminen on mahdollista, mutta ei ”tuosta vain”.

Ennen muuta Putin on jättänyt huomioimatta, että Krimin ja Itä-Ukrainan tapahtumat ovat lisänneet turvattomuutta Venäjän  eurooppalaisissa rajamaissa. Suomessa monet asiantuntijatkin ovat korostaneet, että Krimin anastuksen taustalla ei ole mitään suurempaa strategiaa.  Päinvastoin voidaan nimenomaan olettaa, että Putinin varustelupolitiikka ja kansallismielisyyden lietsonta muodostavat yhtenäisen strategian Venäjän palauttamiseksi suurvallaksi. Ukrainan irtaantuminen Venäjän etupiiristä torjutaan vaikka aseellisella voimalla. 

Etupiirin ote -kirjassa on myös analysoitu Putinin diplomatiaa. Kirjassa viitataan konkreettisiin tapahtumiiin ja todetaan, että Venäjän johtaja ei halua keskustella pienten valtioiden edustajien kanssa suurvalta-asioista tai kansainvälisistä kriiseistä, vaan nimenomaisesti vain kahdenvälisistä asioista. Tämä kävi selväksi eilisestä tiedotustilaisuudesta. Putin puhui pitkään kahdenvälisistä asioista pikkutarkasti, mutta ei antautunut sananvaihtoon Ukrainasta.  

Muutoin Venäjän propagandaa ympäri maailman välittävä Russia Today lähetti lehdistötilaisuudesta Putinin viestin, jonka mukaan paras tae Suomen turvallisuudelle on "neutraali asema" eli sotilaallinen liittoutumattomuus. Viittausta ”neutraaliin asemaan”, jota tulkkaus ei huomannut, voi tulkita niin, että Venäjä ei odota Suomen asettuvan ”neutraalina maana” Ukrainan kriisissä Venäjää vastaan, mikä on mahdotonta, koska Suomi on EU:n jäsenvaltio. 

Toinen viesti on selvempi: Putin torjui epäsuorasti Suomen mahdollisen NATO-jäsenyyden. Sinänsä toteamus ei ole uutinen.  Toisaalta Suomessa lausunto Putinin suusta kuultuna Suomen presidentin läsnäollessa tuskin heikentää NATO-jäsenyyyden kannatusta vieraan kotimaassa. Itsenäisessä valtiossa kun ei mieluusti oteta vastaan ohjeita ulkomailta. Tässä mielessä Suomen opastaminen oli varmasti virhe, mutta varmasti tietoinen virhe. Putin haluaa ratkoa - jos haluaa ja millä hinnalla -Ukrainan kriisin muiden suurvaltojen kanssa. Tässä mielessä presidentti Sauli Niinistön vierailulta oli turha odottaa nytkään tuloksia. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Putin puhuu suulla suuremmalla, mutta onko hänellä varaa armeijaansa?

http://www.nytimes.com/2015/06/17/world/europe/put...

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Miten Alpo tulkitset tätä Obaman lausuntoa?

"And since Mr. Putin made this decision around Crimea and Ukraine — not because of some grand strategy, but essentially because he was caught off-balance by the protests in the Maidan and Yanukovych then fleeing after we had brokered a deal to transition power in Ukraine — since that time, this improvisation that he’s been doing..."

http://cnnpressroom.blogs.cnn.com/2015/02/01/pres-...

Ota asiaa pohtiessasi huomioon myös Victoria Nuland-G.Pyatt puhelun sisältö.

http://www.bbc.com/news/world-europe-26079957

Minusta tuo kokonaisuus näyttää siltä, kuin Putin reagoisi USAn kokoon sumpliman hallinnon uudistus pyrkimyksiin varmistaakseen Sevastopolin pysymisen Venäjän hallussa. Ja välttääkseen sen lipsahtamisen Natolle.

"Ukraine’s security doctrine is to drop the pretence that Ukraine is a neutral country with no enemies. The armed forces are supposed to adopt ‘NATO standards’ within five years."

http://www.ecfr.eu/article/commentary_ukraines_new...

Se ei tietenkään tee Krimiin puuttumista hyväksyttäväksi, mutta antaa puitteet syiden ymmärtämiseen.

Tokihan ei myöskään ole hyväksyttävää diplomaattitasolla osallistua vieraan maan tulevan hallinon järjestelyyn ja vallankaappauksen ajamiseen. Apulais ulkoministeri Nulandhan vieraili Maidanilla tunnelmaa nostattamassa ja pullaa jakamassa.

Puolan meppi ja pres.ehdokas Korwen-Mikke, väittää Maidanin ampujien olleen Puolassa koulutettavina ennen tapahtumia. Tiedä häntä...

Veikkaanpa, että Kazakstanissa on tulossa samaa leikkiä kun Nazarbayev joutuu joskus vallastaan luopumaan. Kirjoitin aiheesta. Vilkaise jos huvittaa.

http://rikureinikka.puheenvuoro.uusisuomi.fi/19700...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... Putinin viestin, jonka mukaan paras tae Suomen turvallisuudelle on ´neutraali asema´ eli sotilaallinen liittoutumattomuus."

- Yksityiskohdista puheen ollen: liittoutumattomuus tarkoittaa myös suhdetta Venäjään. Vaikuttaa siis siltä, että Suomen itäraja on ja pysyy, myös Putinin laskelmissa.

Suomi tekee tietysti omat itseään koskevat ratkaisut itse, ja Venäjä reagoi niihin omilla perusteillaan. Nato-jäsenyys sitoisi Suomen länteen entistä tiukemmin, mutta jännitys pohjoisessa Euroopassa epäilemättä lisääntyisi. Suuret armeijat tuijotuskilpailussa rajan yli Nellimistä Virojoelle - turvallista ja viihtyisää, vai?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Voisiko Putin itse olla tuo "vain sairas" mies?
Onhan hän vetänyt pinnan alle 143-miljoonaisen kansansa talouden, elinvoimaisen uudistamisen, luotettavuuden ja maineen kumppanina. Ja nyt uhkailee strategiallaan ympäristöään luullen sitä viisaaksi suunnitelmaksi.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Ville Haapasalolla on aika selkeät näkemykset Venäjästä ja myös Krimistä. Kannattaisi ehkä kuunnella häntäkin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset