Alpo Rusi

Fifa vahingoittanut urheilun mainetta - KHL-keskustelu Suomessa tarpeen

Jalkapalloilijoiden kansainvälinen kattojärjestö Fifan tulisi olla jalkapalloon liittyvien ihanteiden edustaja. Idylliin on tullut paha särö. Zürichissä on meneillään Fifan kongressi, mutta kesken juhlinnan (28.5.2015) Fifa:n johtoelimistä peräti yhdeksän henkilöä pidätettiin vakavien korruptioepäilyjen johdosta. Yhdysvaltain keskusrikospoliisi FBI on tutkinut kolme vuotta Fifaan liittyvää korruptiota. Epäilyt ja tutkinta ovat pysyneet salassa kunnes pitävät todisteet oli hankittu. Oikeusvaltion yksi tunnusmerkki on siinä, että rikosepäilyjä ei levitetä juoruina medioissa ja instituutioissa. Ilmeisesti Sveitsin pankit ovat luovuttaneet asiakastietoja jo pitkään Yhdysvaltain viranomaisille, joiden avulla outoja rahavirtoja on jäljitetty ja verifioitu niin pitkälle, että pidätykset ovat olleet laillisesti perusteltuja. Sveitsi pyrkii kaikin keinoin luomaan maan pankeille valkoisen rahan strategiaa, jossa eliminoidaan pimeät tilit.

Julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan voiteluun on käytetty rahaa yli 100 miljoonaa euroa. Lisäksi Sveitsin viranomaiset ovat avanneet oman tutkintalinjan, jossa selvitetään, onko Fifassa ostettu ääniä kun vuoden 2018 MM-kisat annettiin Venäjälle ja 2022 MM-kisat Qatarille. Näiden tutkintatoimenpiteiden seurauksena Fifan puheenjohtajana pian kaksi vuosikymmentä toiminut sveitsiläinen 79-vuotias Sepp Blatter on joutunut arvostelun kohteeksi. Saksan medioissa on selvitelty ”Blatterin systeemiä”. Fifan presidentti on kuin globaalin imperiumin hallitsija, jonka asema on koskematon. Jotta asetelma olisi mahdollisimman mutkikas, Venäjän presidentti Vladimir Putin syytti Yhdysvaltoja sotkeutumisesta Fifan toimintaan tarkoituksella ottaa vuoden 2018 MM-kisat pois Venäjältä. 

Fifa on auttamatta joutunut myös kansainvälispoliittisen ”voimakentän” piiriin, missä se toki on aina ollutkin, vaikka asia on pyritty viimeiseen saakka kiistämään. Mutta vahinkoa on syntynyt ennen muuta jalkapallolle urheilumuotona, kuten Saksan jalkapalloliiton puheenjohtaja Wolfgang Niersbach totesi. Sveitsin puolustus- ja urheiluministeri Ueli Maurer vaatii Fifan täysremonttia ”kaikilla tasoilla”.  Tässä tullaan ongelman ytimeen: urheilujärjestöjen ja urheilun kaupallistumisen noidankehään, missä raha ja politiikka armotta syö lajin uskottavuutta, vaikka sopnsorit ovat etenkin huippu-urheilun kannalta ratkaisevassa asemassa. Ilman vaikutusvaltaisia sponsoreita Fifa olisi vaatimaton järjestö muiden järjestöjen seassa. Mutta olisiko jalkapallon MM-kisat menneet Venäjälle tai Qatariin ilman rahan avulla tapahtunutta poliittista vaikuttamista tai jopa painostusta? Fifan remontoinnin käynnistäjinä voivat parhaiten toimia sponsorit, jotka lopettaisivat sponsoroinnin, kunnes ”uusi Fifa” on saatu perustetuksi. 

Urheilussa on paljon suljettuja järjestelmiä. Onhan paljon puhuttu siitä, että F1-sirkus on ”Ecclestonin systeemi”.  Seuraavaksi katseet suuntautuvat Lausannessa sijaisevaan Kansainvälisen Olympiakomitean asioihin. On myös kiinnitetty huomiota siihen, että urheilijoita on kohdellaan silkkihansikkain, on sitten kyse asepalvelusta tai verojen maksusta. Suomessa kannattaa seurata tarkoin Fifan tapahtumia. Myös siksi, että kansaivälinen jääkiekko - Suomelle tärkeä prestigelaji - on myös monensuuntaisessa rahan ja politiikan kesinäisriippuvaisessa voimakentässä.  

Venäjän jääkiekkosarja KHL on Suomen kannalta myös ongelma etenkin, mikäli KHL on osa ”Putinin systeemiä”, ei vain NHL:n  ”eurooppalainen” vastine. Tällä kommentilla ei oteta kantaa Jokerien osallistumiseen KHL-sarjaan, mutta rohkaistaan pohtimaan KHL:n merkitystä Suomen Venäjän suhteiden näkökulmasta. Joka tapauksessa  tulisi myös kehittää selkeitä säännöksiä, miten välttää urheiluun liittyvä korruptio ja kielteiset, myös poliittiset sidonnaisuudet. Fifan skandaalit myös tähän varmuudella pakottavat. Urheilu on pelastettava  urheilusta toissijaisesti välittäviltä urheilun hyväksikäyttäjiltä. Fifan remontti voisi tässä olla päänavaaja.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Myös Seppo-Juha Pietikäisen blogikirjoitus Vapaavuoron puolella käsittelee asiaa monelta kantilta.
http://sjphki.vapaavuoro.uusisuomi.fi/urheilu/1958...

Edit: Blatter valittiin FIFA:n puheenjohtajaksi vuoteen 2019 asti.
http://www.clarin.com/deportes/futbol-internaciona...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset